Selamlar,
2014 yılında babamı kaybettim. Kendisi ile öncesinde de iletişimimiz bulunmamaktaydı. Mirasçı olarak ben ve erkek kardeşim olarak iki kişiyiz. (Erkek kardeşim ile de hiç görüşmüyorum.) Erkek kardeşim, babam ile yaşamaktaydı.
Babamın herhangi bir maddi ya da mali bir birikimi yoktu. Ölümünden sonra miras olarak herhangi bir şey kalmadı yani. Sadece ben 2014 yılından beri yetim maaşı almaktayım. Bir süre, çekilen avans gerekçesi ile kesintili maaş aldım.
Bunun dışında, babamın vefatından sonra, vefatından önce Ziraat Bankasından çekmiş olduğu krediye ilişkin bir sigorta ödemesi gerçekleştirildi. 8000 TL civarı bir meblağ tarafıma, aynı orandaki meblağa da erkek kardeşime verildi.
Birkaç sene sonra, ING Bankası tarafından tarafıma mevcut olan bir kredi kartı borcu için ulaşıldı. Hatırladığım kadarı ile 500 TL civarındaydı. Ben, total borcun yasal yükümlülüğümde olan %50 sini ödedim. Ancak, erkek kardeşim ödememiş. (Üzülerek kendisinin resmen dolandırıcı olduğunu ifade edebilirim çünkü birçok banka ve firma tarafından takipte)
Birkaç gün önce, bir varlık yönetimi firması tarafından tekrar arandım. ING bankasına totalde 660 TL ve Deniz Banka 41.000 TL borcun ödenmediği söylendi. Birkaç gün öncesine kadar da, 5 yıldır deniz bank ile ilgili herhangi bir bilgilendirme tarafıma yapılmadı. Varlık yönetimi firmasının iletimine göre, deniz banka ait borç 2007 yılında takibe alınmış, 2009 yılında yapılandırılmış. 2010 yılında varlık yönetimine aktarılmış ve 2012 yılında yeniden anlaşma sağlanarak taksitlendirilmiş. Taksitler 2014 yani babamın vefatına kadar ödenmiş.
Bu şartlar altında, muhtemelen henüz bilmediğim borçların kapımı çalacağı düşüncesi ile reddi miras yapma olanağım var mı? Keza, şuan belirtilen borcun altından kalkabilecek durumum da mevcut değil. Ölümünün hemen ilk ayı içerisinde Ziraat Bankasından alınan para buna engel teşkil eder mi? Yetim maaşına herhangi bir etkisi olur mu?
Cevaplarınız için teşekkür ederim.