0 beğenilme 0 beğenilmeme
480

Merhaba, biraz fazla detay içeren bir soru sormak istiyorum şimdiden özür diliyorum uzun olabileceğini düşünerek.

Şöyle açıklayayım. Dedem ve babaanem şu anda sağ durumdalar ve 4 çocuğuna (babam da dahil olmak üzere 3 erkek ve 1 kız) miraslarının yalnızca bir kısmını paylaştırdılar. Köyde yer alan çokça tarım arazisi ve 4 adet parsellenmiş imarlı arsa mevcut.

Kısaca şöyle oldu. Bu 4 adet parsellenmiş arsanın 3 adedini 3 çocuğuna paylaştırdılar, her biri 1000 m2. Kalan diğer 1 arsa ise 2000 m2 ve bunu kalan 4. çocuklarına verdiler, yani amcama. Yani imarlı arsalar 4 evlat arasında birine fazla olacak şekilde paylaştırıldı.

Kalan tarım arazilerinin de ortalama yarısını yine 4 çocuğuna paylaştırdı, burada hemen hemen eşitlik mevcut. Ancak kalan diğer yarısını paylaştırmak istemiyorlar ve biz vefat ettikten sonra aranızda pay edersiniz diyorlar.

Bizim açımızdan bir sorun olmasa da halam kendisi imarlı arsa paylaşımında bir amcamın 1000 m2 fazla yer almış olması nedeniyle dava açacağını ve mirasın baştan paylaştırılmasını isteyeceğini açık açık belirtiyor. Ancak sorun şu ki biz bize verilen arsaya 2 adet ev inşa ettik (1 ruhsatlı ve 1 ruhsatsız olmak üzere, daha çok depo olarak kullanılıyor aslında)

Sorum şu, dedem ve babaannemin vefatından sonra halam tarafından dava açılır ve tüm mirasın baştan paylaştırılması istenirse bizim ev inşa etmiş olduğumuz arsa ne olur acaba? kendisi 4 arsa yan yana olduğu için birleştirilmesini ve eşit olarak baştan bölünmesini istiyor ama bu işlem yapılırsa sınırlar değişeceği için bizim 2 evimizden biri sınırımızın dışına çıkmak zorunda kalıyor arsanın şeklinden dolayı.

Biz bu durumdan nasıl zarar almadan kurtulabiliriz? Ya da mesela bu arsayı babam bana satarak devretse ileride benim üzerimde olduğu için yeniden paylaştırılmasından kurtulabilir miyiz? Ya da babam 3. bir kişiye satış yapsa ve ben o kişiden geri üzerime alsam çözüm olur mu? Biz yalnızca emek harcayarak yaptırdığımız evimiz ve bahçemizin bizde kalmasını istiyoruz, mirasın yeniden paylaştırılması gibi bir isteğimiz dahi yok. Yani mirastan az pay almamızı da sorun etmiyoruz. Bu durumdan nasıl zarar almadan çıkabiliriz acaba?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Miras Hukuku kategorisinde (120 puan) sordu | 480

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
saklı pay ihlal edilmediyse, sağlıkta yapılan bağışlar geçerlilğini korur
(489k puan) cevapladı
7,519 soru
5,153 cevap
735 yorum
1,711,789 üye