0 beğenilme 0 beğenilmeme
48
Merhaba, İş hukukuyla ilgili bir sorum olacak, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İşçi mazretsiz işe gelmedi. 8-9-10 eylül 2017 tarihlerinde 3 gün üstüste tutanak tutuldu ve 11 eylül 2017 pazartesi tarihinde noterden mazeretin bildirmesi yönünde yazı gönderildi. Bu yazının gönderilmesinden 6 iş günü sonra yani 18 Eylül 2017 pazartesi günü iş akdinin feshedildiğini bildiren yazı noterden gönderildi. Henüz gerekçeli karar açıklanmadı ama 6 iş günü geçtikten sonra iş akdini feshettiğimiz için mahkemenin işçinin kıdem tazminatı alacağı yönünde karar verdiğini öğrendik. Bu durum aklıma yatmadı. 6 iş günü ne zaman başlar? Son devamsızlık gününden 1 gün sonra mı yoksa ilk ihtarnameyi gönderdikten 1 gün sonra mı? Eğer ikinicisiyse bu süreyi aşmamız oluyoruz. Ayrıca internette şöyle bir bilgi buldum: "Tüzel kişiliklerde, fesih yetkisi olan mercii öğrendikten 1 gün sonra 6 günlük süre başlar." Limited şirkette tutanakları personel tutmuştu yetkili olan şirket müdürü 11 eylül pazartesi işyerine gelince durumu öğreniyor ve noterden uyarı yazısı gönderiyor. 6 günlük süre 11 eylül'den 1 gün sonra başlaması gerekmez mi?. Sorum şu: Bu durumda istinaf mahkemesi kararı bozar mı? Derdimizi daha iyi anlatabilmek için duruşmalı mahkeme talep etmemizin faydası olur mu? Teşekkür ederim.
İş-Sosyal Güvenlik ve Sigortalar Hukuku kategorisinde (120 puan) sordu | 48

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
İşverenin tüzel kişi olması durumunda altı işgünlük süre feshe yetkili merciin öğrendiği günden başlar. Bu konuda müfettiş soruşturması yapılması, olayın disiplin kurulunca görüşülmesi süreyi başlatmaz. Olayın feshe yetkili kişi ya da kurula intikal ettirildiği gün altı iş günlük sürenin başlangıcını oluşturur. Bir yıllık süre ise her durumda olayın gerçekleştiği günden başlar.

Bu durumda istinafın vereceği karara bizim yorum yapma şansımız olmasa da yukarıda ki bilgiler ışığında sonuca daha hızlı ulaşabileceksiniz. Saygılar...

(714k puan) cevapladı
7,519 soru
5,153 cevap
735 yorum
1,713,185 üye