0 beğenilme 0 beğenilmeme
172
Merhaba, durum aşağıdaki anlattığım gibidir.

Annem ve babam resmi olarak halen evliler. Babam yaklaşık 1,5 yıl önce bazı bahanelerle evden ayrı yaşamaya başlamıştı. Birkaç gün önce, babamın evden ayrıldığı tarihlerde başka bir kadınla imam nikahı kıydığı ve onunla yaşadığını öğrendik. Diğer kadın annemi arayarak beraber olduklarını, imam nikahı kıydıklarını vb. anlattı. Ayrıca bir arsa satarak kadına ev aldığını da söyledi.

Sormak istediğim soru(lar) şu:

Babamın satmış olduğu bu arsa üzerinde annem veya biz çocuklar herhangi bir hak talep edebilir miyiz? Ayrıca henüz satılmamış bir diğer arsa ve 2 adet araba üzerinde herhangi bir hak talep edebilir miyiz?

Şimdiden teşekkür ederim.
Kişiler ve Aile Hukuku kategorisinde sordu | 172

4 Cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap
Öncelikle evliliğin devam ettiğini kanıtlayan vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ya da evlilik cüzdanı ile, konutun aile konutu olduğunu belirten muhtarlık kaydı ya da apartman yönetiminden alınan bir belge ile, tapu kadastro müdürlüklerinin aile mahkemesi kararıyla, bir konut üzerine aile konutu şerhi konulabilir. Benim şahsıma göre Aile Konutu Şerhi koymanın temel nedeni, eşin, çocukların ekonomik olarak teminat altına alınmasıdır. Çünkü zamanında kumar borcu yüzünden evi ipotek verme olaylarıyla çok sık karşılaşıyorduk. Özellikle kumarhanelerin açık olduğu dönemlerde... Ayrıca, erkek egemen toplumdaki bu düzeni de bertaraf ediyor bu uygulama. Yani bu kanun tek taraflı bir işlem yapılmasını engelliyor. Nasıl bir başvuruyla yapılabilir? Yeni düzenlemeye göre Aile Konutu Şerhi, tapuda eşlerden birinin, ilgili belgelerle birlikte başvurusuyla yapılabiliyor. Eskiden mahkeme emri isteniyordu şimdi ise çok daha kolay şekilde yapılabiliyor
cevapladı
seçti
0 beğenilme 0 beğenilmeme
Babanizin tasinmazlari diledigi gibi satmasini onlemek icin, tasinmazlarin tapu kayitlarinda aile serhi olmasi gerekir.Aile Konutu Şerhi, yeni medeni kanun 01/01/2002 tarihi itibariyle hayatımıza girmiş olan ve Türk Hukuku için devrim niteliğinde olan bir kavram. Çünkü eski gelenek ve göreneklerimize baktığımızda, modern Türkiye'nin geleneklerine uymayan bir takım kurallar vardı. Bu yeni kanunla beraber yeni bir düzenleme yapıldı. Aile Konutu Şerhi, Türk Medeni Kanunu 194 maddesinde esas olarak düzenlenip, ilgili maddeleri de 240, 254 ve 652. maddeler. 194. madde der ki, "Eşlerden biri, diğerinin açık rızası bulunmadıkça, Aile Konutuyla ilgili kira sözleşmesini fesh edemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.” Şimdi bu emredici bir hüküm, aksi kararlaştırılamaz.
cevapladı
0 beğenilme 0 beğenilmeme
Ayrica bir avukata basvurmanizi oneriyorum.
cevapladı
0 beğenilme 0 beğenilmeme
Yanıtlar için teşekkür ederim. Yalnız "Aile Konutu Şerhi" isminden anladığım kadarıyla, bu hüküm sadece binalar için geçerli. Bizim durumumuzda, annemle babamın daha önceden sahip olduğu bir bina yok, biz halen kirada oturuyoruz. Sadece babama babasından miras kalan 2 adet arsa vardı ve bu arsalardan bir tanesini satarak, birlikte olduğu diğer kadının üzerine bir ev satın aldı; kendi adına (o aldığı ev ile ilgili) bir işlem resmi olarak yok yani. Kısacası, var olan 2 tane arsadan birisi babam tarafından nakde çevrilerek, bir başka insana hediye edildi.

Diğer husus da, şu anda babamda olan arabalar tamamen annemin maaşıyla satın alınmıştı. Tabi resmi olarak annemle ilgili hiçbir imza, belge vs. olduğunu sanmıyorum. Bu durumda annem veya biz çocuklar herhangi bir hak talep edebilir miyiz?

Yanıtlarınız için tekrar teşekkür ederim.
cevapladı
Annenizin herhangi bir imzasi yada ustune olmasi gerekmez, evlilikten sonra edinilen hersey ortaktir.
7,519 soru
5,153 cevap
735 yorum
1,716,898 üye